Actueel

 

HERSTEL ECONOMIE

De economie herstelt zich. Dat waren de woorden van Rabobank econoom Hans Stegeman en Prof. dr. Jaap Duijn tijdens een bijeenkomst voor private bankers van Rabobank Breda op maandag 18 januari 2010.

Hoe sterk dat herstel is en in welke mate die op de middenlange termijn doorzet is nog enigszins onzeker. Volgens Jaap Duijn is er zeker geen sprake van een W-recessie, maar van een V-recessie die we eerder in de vorige eeuw hebben gezien. "Eigenlijk is het een wortelteken recessie", schets Van Duijn. Daarmee bedoelt hij dat we na een snel herstel een afvlakking van de groei mogen verwachten. Eenzelfde fenomeen als begin jaren 80 van de vorige eeuw.

 

Ook Hans Stegeman ziet lichtpuntjes voor onze economie. Daarbij geeft hij wel aan dat er een grote verschuiving paaltvind van de economische grootmachten. De mondiale macht van de economiŽn van China en India maar ook die van de BraziliŽ en Rusland zullen een steeds belangrijkere rol gaan vervullen op de wereldmarkt. Deze landen hebben minder van de wereldrecessie ondervonden dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Europese Unie.

 

 

De verwachting is dat we in 2010 en 2011 een herstel van de economie zullen zien, maar de werkloosheid zal voorlopig nog wel even stijgen.

Wilt u meer informatie, download dan hier het Rabobank Themabericht 'De recessie voorbij'.

 

terug naar homepage >